Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herder van het Pajottenland nu ook actief in Dilbeek

 

Herder van het Pajottenland nu ook actief in Dilbeek

In het natuurgebied De Wolfsputten in Dilbeek kan je sinds enkele dagen de kudde van de herder van het Pajottenland zien grazen. Sinds april trekt Hugo met zijn schapen door de Kesterheide in Gooik, maar nu is hij ook actief in Dilbeek. 80 jaar heeft het Pajottenland het moeten stellen zonder herder, maar nu is hij alomtegenwoordig. 

De Wolfsputten in Dilbeek is een uniek natuurgebied qua ligging, omvang en natuurwaarde. Pal in het centrum, achter cultuurcentrum Westrand en muziekacademie Dil’arte, vind je 100 hectare Europees beschermde topnatuur. Een groene parel die sinds begin jaren ’80 stelselmatig uitgebreid en natuurgericht beheerd wordt, op nog geen kilometer afstand van de Brusselse ring.

Om de natuurwaarde verder te verhogen, wordt nu een begrazingsproject opgestart. De eerste twee weken van oktober zal de ‘Herder van het Pajottenland’ er met zijn kudde actief zijn. Het herderproject in de Wolfsputten is een samenspel van natuur, erfgoed, educatie en toerisme.
Herder Hugo O wijst met zachte maar kordate herdershand de weg naar zorgzamer omgaan met het landschap, natuur en elkaar. Begrazing door schapen helpt om het landschap gevarieerder te houden. De schapen grazen waar geen mens of machine werken kan. Op die manier voelen planten en dieren zich thuis en kunnen alle bezoekers genieten van een mooiere en gezondere leefomgeving.

Tal van scholen zakken af naar de Wolfsputten om kennis te maken met Hugo en zijn schapen. Dat is voor de leerlingen een unieke ervaring.