Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Renaat Huysmans (N-VA) nieuwe burgemeester van Kapelle-op-den-Bos

Renaat Huysmans (N-VA) nieuwe burgemeester van Kapelle-op-den-Bos

In de nacht van zondag op maandag, na middernacht, hebben oppositiepartijen N-VA en Groen een coalitie gesloten in Kapelle-op-den-Bos met een  meerderheid van 12 op 21 zetels. CD&V en sp.a, dat opging in PROKA met onafhankelijke progressieven, hadden geen meerderheid meer.

 

Lijsttrekker en toekomstig burgemeester Renaat Huysmans (N-VA): "We hebben zowel met CD&V als met Groen onderhandeld en telkens terug gekoppeld naar onze achterban. Het bleek dat onze mensen een volledige verandering willen. En dus werd geopteerd voor Groen."We weten dat het geen gemakkelijke opdracht zal worden met nog geen bestuurservaring en bovendien is heel het managementteam in het gemeentehuis benoemd door de huidige meerderheid. We gaan nu samen met Groen besturen omdat we het anders willen. De bevoegdheden zijn nog niet verdeeld, wel al enkele mandaten. Zo krijgt Groen anderhalf schepenmandaat en ook een half mandaat als gemeenteraadsvoorzitter. Ilse Rijmenants en Bruno Ceuleers (3 jaar) zouden voor Groen schepen worden. N-VA krijgt het burgemeesterschap en 2,5 schepenmandaat. Het is nog niet bepaald wie de schepenen bij ons worden. Dat wordt later vast gelegd."

N-VA en Groen zitten beiden al 18 jaar in de oppositie, respectievelijk als VU-ID en daarna N-VA en Agalev gevolgd door Groen. Renaat Huysmans klopt met 1.078 voorkeurstemmen als oppositieleider van N-VA ook huidig burgemeester Edward De Wit (1.047 voorkeurstemmen), en hij heeft ook het meest aantal stemmen van Kapelle-op-den-Bos. Groen, dat ook al 18 jaar in de oppositie zit -eerst met Agalev, daarna met Groen- gaat met lijsttrekker Ilse Rymenants van 2 naar 3 zetels.

CD&V en PROKA naar oppositiebanken

Grote verliezer is PROKA dat een dreun krijgt en nog 3 van de 5 zetels overhoudt. PROKA-lijsttrekker is SP.A-schepen Hugo De Haes (418 voorkeurstemmen) die samen met onafhankelijken en nieuwkomers de lijst PROKA trok. PROKA kon het verlies van OCMW-voorzitter, schepen en voormalig burgemeester Else De Wachter (SP.A) niet opvangen. Else De Wachter koos er immers voor om geen kandidaat meer te zijn, omdat ze zich wil focussen op haar gezin, familie en job als directeur van VZW Levenslust.

De CD&V van lijsttrekker en burgemeester Edward De Wit behoudt wel z'n 6 zetels, maar zal dus samen met PROKA (3 zetels) op de oppositiebanken zetelen.