Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VILVOORDE: partijen opnieuw rond de tafel

VILVOORDE: partijen opnieuw rond de tafel

Er is een eerste lichtpuntje in de politieke impasse in Vilvoorde. Groen, Open Vld en CD&V zijn opnieuw in gesprek gegaan over de coalitievorming en bereid om met sp.a rond de tafel te gaan zitten. 

De coalitiegesprekken in Vilvoorde zitten muurvast nadat Hans Bonte begin deze week geen schepenmandaat wou geven aan kartelpartner Groen omdat hij vond dat de verkozenen te onervaren waren voor hun taak. Open Vld en Groen drukten daarop de pauzeknop van de onderhandelingen in en beschuldigde de sp.a van Bonte van woordbreuk. Daags nadien riep CD&V op om dat niet te doen en zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten.

Enkele dagen is er nu toch een eerste doorbraak in de impasse. Groen en Open Vld zijn bereid om samen met CD&V en sp.a rond de tafel te gaan zitten. De herfstvakantie moet de partijen de tijd geven om zich voor te bereiden, nadien starten de effectieve coalitiegesprekken.

De partijen - en vooral hun verkozenen - hebben er zelf ook belang bij om de gesprekken op te starten. Een alternatieve coalitie zonder sp.a is namelijk onmogelijk. Vier van de vijf CD&V'ers hebben al een voordrachtsakte ondertekend waarin ze Bonte naar voren schuiven als burgemeester. Als die verkozenen hun handtekening zetten onder een tweede voordrachtsakte, mogen ze geen schepenmandaat uitoefenen de komende zes jaar.