Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vilvoords burgemeester Bonte pleit voor geïntegreerd veiligheidsbeleid

Vilvoords burgemeester Bonte pleit voor geïntegreerd veiligheidsbeleid

Vilvoords burgemeester Hans Bonte pleit voor een geïntegreerd veiligheidsbeleid en een hardere aanpak van minderjarigen die naar Syrië dreigen te trekken. Bonte is net terug uit de Verenigde Staten, waar hij werd uitgenodigd om de aanpak van geradicaliseerde Syriëstrijders toe te lichten.

Vilvoords burgemeester Bonte is sinds gisteren terug van de Verenigde Staten. Hij sprak er met medewerkers van het Witte Huis, veiligheidsdiensten en de geloofsgemeenschappen over zijn aanpak van geradicaliseerde jongeren die naar Syrië trekken. En hij kreeg er goeie punten. “Vooral omwille van de informele samenwerking die we hebben met de directe omgeving waarin de kwetsbare jongeren vertoeven. ’t Gaat dan om de families, de schoolomgeving, de sportclubs en de welzijnswerkers. Dat samenwerkingsverband willen ze nu ook in Amerika toepassen”, vertelt de Vilvoordse burgervader.

Maar het was ook een leerrijke kruisbestuiving. Zo heeft Bonte ook heel wat opgestoken van de Amerikaanse autoriteiten. Zo wordt in Amerika kordaat opgetreden tegen minderjarigen die dreigen te vertrekken. Daarbij worden zonder veel problemen de identiteitspapieren in beslag genomen. Iets waar ook Bonte al langer op aandringt.

Bonte gelooft vooral in een geïntegreerde aanpak, zowel preventief als repressief. En dan kan België nog veel leren van de Verenigde Staten.