Dit was de verkiezingsdag van 9 juni

zon 9 jun

De stembureaus voor de verkiezingen van een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement zijn opengegaan. Onze regio maakt deel uit van de kieskring Vlaams-Brabant. In Halle-Vilvoorde zijn er zeven kieskantons. In het totaal zijn er op 145 locaties maar liefst 560 stembureaus ingericht. Hier vind je doorlopend updates.

Update 20u30 N-VA blijft de grootste, Vlaams Belang op 2

Intussen is meer dan 80 procent van de stemmen in Vlaams-Brabant geteld. N-VA verliest licht, maar blijft de grootste. Vlaams Belang snoept stemmen af van N-VA en stijgt licht. Vooruit gaat er flink op vooruit en hoewel Open VLD zoals verwacht stemmen verliest, is het verlies minder groot dan globaal in Vlaanderen. PVDA stijgt en krijgt vertegenwoordiging uit onze provincie op beide niveaus, Groen verliest.

De kleine of nieuwe partijen halen de kiesdrempel niet.

18u35 Eerste resultaten: N-VA blijft de grootste in Vlaams-Brabant, Vlaams Belang op twee.

Intussen zijn iets meer dan de helft van de stemmen geteld.

Het is wachten op de eerste resultaten

Er zijn nog altijd geen eerste officiële resultaten van de verkiezingen. Dat heeft te maken met problemen in een aantal kiesbureaus in Sint-Lambrechts-Woluwe in Brussel. Die bleven daardoor open tot nu. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken wil geen resultaten bekend maken tot die kiesbureaus gesloten zijn. Het is dus nog even afwachten.

Maggie De Block is voor het laatst kandidaat bij de verkiezingen. Ze duwt de Europese lijst voor Open VLD.

Maggie De Block laatste keer kandidaat

Voor Maggie De Block (62), die in haar thuisbasis in de sporthal in Merchtem ging stemmen, was het de laatste keer dat ze kandidaat was voor een verkiezing. Deze keer koos ze voor de Europese lijst. “Ik wilde absoluut de Europese lijst duwen”, zegt De Block. “Het is absoluut nodig dat Europa als groter geheel sterker moet zijn. We moeten ons voor bepaalde zaken Europees beter organiseren, zoals voor vaccinatie. Ik denk ook aan het bundelen van de strijdmachten. Daarom moet het niet meteen één Europees leger zijn, maar ik zou wel pleiten voor meer samenwerking, dan zijn we ook als geheel sterker. Dat is nodig, want de oorlogsdreiging is niet veraf.” Lees meer.

Burgemeester Dilbeek dient een klacht in tegen voorzitter stembureau: "Hij beïnvloedt kiezers door Frans te praten"

Burgemeester van Dilbeek Willy Segers dient een klacht in tegen een voorzitter van één van de kiesbureaus. “De man spreekt kiezers in Frans aan, wat in Dilbeek niet kan”, zegt Segers, die spreekt van beïnvloeding van de kiezers. Lees hier meer.

Alle stembureaus opgestart

Rond 13 uur zijn alle stembussen in ons land opgestart. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. Op een tiental plaatsen zijn er wel nog problemen met de computers met de voorzitters van de stembureaus, waaronder Asse en Sint-Pieters-Leeuw. “Het gaat om nieuwe problemen, wat betekent dat elk stembureau is opgestart.”

In Overijse mogen ook kinderen hun stem uitbrengen

In Overijse mogen ook kinderen hun stem uitbrengen

In Overijse kunnen ook kinderen en jongeren onder 16 jaar vandaag gaan stemmen. Niet voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, maar wel om de pop-up sport- of spelinstallatie van deze zomer te kiezen. Lees hier meer.

Lange wachtrijen aan Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode

Het is lang aanschuiven in de stembureaus in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode

Niet alleen in sporthal Wauterbos in Sint-Genesius-Rode is het bijzonder lang aanschuiven, ook in de stembureaus in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut staan lange wachtrijen.

Wachtrijen aan 't Vondel in Halle

Heel wat wachtende kiezers in Halle.

Het is op heel wat plekken aanschuiven om te gaan stemmen. Zo staat er aan CC 't Vondel in Halle heel wat volk aan te schuiven. Een deel van de straat is ingepalmd door wachtende kiezers.

Pendelbusjes in Hoeilaart

De gemeente Hoeilaart legt vandaag pendelbusjes in om inwoners makkelijker tot aan de stembus te krijgen. Eén shuttlebus vertrekt telkens vanuit de wijk Tentrappen/Sloesveld naar GC Felix Sohie. Een ander busje brengt de bewoners van woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe naar de stembus. Lees hier meer.

Sammy Mahdi

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi kon op veel persaandacht rekenen bij de stembusgang. De lijsttrekker voor de Kamer kwam stemmen zonder zijn trouwe metgezel en viervoeter Pamuk.

Grote drukte bij de stembusgang van cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in Vilvoorde

Hoe stemde Vlaams-Brabant in 2019?

Het stemmen is volop aan de gang. In 2019 was N-VA in onze regio de grootste partij, zowel in de Kamer als in het Vlaams parlement. Hier vind je een overzicht van de uitslag van de vorige verkiezingen.

Klaas Slootmans

Kopstuk en lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Klaas Slootmans van Vlaams Belang schuift aan in de rij om zijn stem uit te brengen.

Ben Weyts brengt zijn stem uit

Ben Weyts

Vlaams minister en lijsttrekker voor N-VA Ben Weyts bracht zijn stem uit in thuishaven Beersel.

Lange wachtrijen

Aan de sporthal van Sint-Genesius-Rode staan lange wachtrijen door problemen met stemcomputers. Gelukkig is het weer goed!

Door problemen met de stemcomputers staan er lange wachtrijen aan de stembureaus in de sporthal van Rode

Hoe stemde onze provincie in 2019?

In 2019 kwam N-VA als grootste partij in Vlaams-Brabant uit de bus met 25,8 procent van de stemmen. Dat leverde hen 6 zetels op in het parlement. Daarna volgden Open VLD, Vlaams Belang, CD&V en Groen met 3 zetels. Vooruit behaalde 2 zetels. PVDA, UF, DierAnimal en PRO wisten geen zetel te behalen.

Peter Van Rompuy bracht zijn kinderen mee naar het stembureau

Peter Van Rompuy

Lijsttrekker voor het Vlaams parlement Peter Van Rompuy van cd&v bracht zijn kinderen mee naar het stembureau.

Irina De Knop onderweg naar de stembus

Irina De Knop

In Lennik trekt burgemeester Irina De Knop vandaag de federale lijst van Open VLD.

De gevolgen van niet te gaan stemmen of niet bij te zitten

Wie vandaag niet gaat stemmen en geen toelating kreeg om afwezig te zijn, riskeert een boete van 40 tot 80 euro. Ook als je werd opgeroepen om bij te zitten of een telbureau te bemannen en daar geen gehoor aan geeft, zijn er gevolgen. Er zal je een minnelijke schikking van 250 euro worden voorgesteld. Ben je het daar niet mee eens, dan word je gedagvaard. Het parket Halle-Vilvoorde organiseert daar alvast op 6 november een eerste themazitting voor.

Na de verkiezingen van 2014 gingen in Halle-Vilvoorde 288 personen in op een minnelijke schikking en werden 130 mensen gedagvaard. Na de verkiezingen van 2019 gingen 383 personen in op de minnelijke schikking en werden er 103 personen gedagvaard.

Onze reporters hebben ook voormalig staatssecretaris van Open VLD gespot aan de stembus in Hoeilaart. Zij staat vandaag op de derde plaats voor het Vlaams parlement.

Eva De Bleeker gespot aan de stembus

Nog altijd problemen met computers

Twee en half uur na de opening van stembureaus, zijn op 15 plaatsen in Vlaanderen nog altijd problemen met de computers van de voorzitters van de stembureaus. Dat laat Binnenlandse Zaken weten. In onze regio gaat het om stembureaus in Sint-Genesius-Rode en Opwijk.

Stemmen in een faciliteitengemeente: een tikkeltje anders

In Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem verloopt het stemmen vandaag anders dan in de rest van Vlaanderen. Inwoners kunnen niet enkel hun taal kiezen, maar ook stemmen op Brusselse kandidaten. Lees hier het volledige artikel.

Problemen Steenokkerzeel opgelost

De technische problemen in basisschool Tilia zijn opgelost. Er kan gestemd worden.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte is klaar om zijn stem uit te brengen

Hans Bonte

Ook paraat om te stemmen: burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte. Hij staat op de tweede plaats op de lijst van het Vlaams parlement voor Vooruit.

Assita Kanko en haar dochter. Axelle is 16 en mag voor het eerst stemmen.

Assita Kanko

Assita Kanko staat op de tweede plaats van de N-VA-lijst voor Europa. Bijzonder: haar dochter Axelle is 16 en mag dus voor het eerst stemmen op een Europese lijst. Benieuwd wie ze kiest...

Aimen Horch, lijsttrekker Groen Vlaams parlement

Aimen Horch

Aimen Horch trekt voor Groen de lijst voor het Vlaams parlement in onze kieskring Vlaams-Brabant.

Voorzitter spreekt geen Nederlands

In Sterrebeek bij Zaventem moest bij de opening van het stembureau een voorzitter vervangen worden toen bleek dat die geen Nederlands sprak. Daardoor moest een reservevoorzitter opgetrommeld worden. “Dat zorgde niet voor noemenswaardige vertraging”, aldus vrederechter Eric Dierickx. “Nochtans leek die voorzitter bij de voorafgaande toelichtingsavond wel het Nederlands voldoende machtig te zijn. Misschien heeft hij gepanikeerd...”

Eerste problemen duiken op

8u30 - In Machelen zouden er problemen zijn met stemcomputers. In Steenokkerzeel kan stembureau 54, in de gemeentelijke basisschool Tilia, voorlopig niet open omwille van technische problemen. De gemeente communiceert via sociale media wanneer de problemen zijn opgelost.

8u - Stem je op papier, dan ben je daar tot 14 uur welkom. Stem je elektronisch, dan kan dat tot 16 uur. Op Kassei in Vilvoorde staan lange wachtrijen, in Dilbeek (foto) lijkt dat mee te vallen.

Eén op de drie gemeenten in Halle-Vilvoorde stemt nog met pen en potlood

Vandaag trekken we met z'n allen naar de stembus. In enkele gemeenten gebeurt dat voor het eerst elektronisch, waaronder Sint-Pieters-Leeuw. Geen bolletjes meer inkleuren met een potlood, dus, maar wel namen aanduiden met de vinger op een computer. Lees meer.