buren_heimbeekveld3.jpg

Buurtbewoners Heimbeekveld willen structurele maatregelen tegen wateroverlast

woe 25 okt

Buurtbewoners van het Heimbeekveld en de Sneek in Eversem (Meise) zijn radeloos. “We vragen al sinds de overstromingen van 2021 om beschermingsmaatregelen, maar we zien op het terrein dat er nog niets is”, klinkt het. Schepen van Openbare Werken Tom Heyvaert (LB+) zegt dat “maatregelen zoals een bufferbekken tijd vragen, maar dat er hard wordt aan gewerkt.”

Het Heimbeekveld en de Sneek stonden in de zomer van 2021 in twee weken tijd maar liefst vier keer blank, met veel water- en modderschade als gevolg. “We liggen hier in overstromingsgebied en vrezen watersnood bij elke regenbui”, zegt buurtbewoonster Eve Verhoeven, die samen met de buren Luc Sents, Herwig Van Nerum, Patrick De Valck en Erik De Bondt de huidige toestand in de straat bespreekt.

“De gemeente heeft wel plannen, maar we zien nog niets concreets. Tijdens de laatste overstromingen liep de modder binnen in de woningen. Niemand durft hier in de buurt nog een halve dag weg te gaan. We hebben een Whatsapp-groepje met de buren waarin we elkaar waarschuwen.” 

“Bij regenval kijken we telkens met een bang hart vanuit ons dakraam naar het veld om te zien of er modder of stenen op ons afkomen. Mijn tuinhuis ligt vol zandzakjes, maar we willen structurele oplossingen, zoals bufferbekkens.” “We zijn allemaal inmiddels ook buienradar-verslaafd geworden. We overhandigden al een petitie met 50 handtekeningen uit de buurt. We stuurden heel wat mails en schreven nu een officieel verzoekschrift aan het college, zodat de gemeente toch structurele maatregelen, zoals de aanleg van bufferbekkens en houthakseldammen zou nemen.

Reactie gemeente
Schepen van Openbare Werken Tom Heyvaert (LB+) zegt dat er wel al heel wat gebeurde. “De gemeente is nu beter uitgerust voor het verdelen van zandzakjes bij wateroverlast”, zegt Heyvaert. “We kochten drie containers aan, die steeds klaar staan.”

“Daarnaast werken we aan de realisatie van bufferbekkens. De NV Aquafin werd aangesteld als ontwerper voor rioleringswerken in de Veldstraat en ’s Herenweg, met inbegrip van de aanleg van het hoogst gelegen bufferbekken. De grachten in de Veldstraat zullen geherwaardeerd worden, zodat zij als buffer kunnen dienen. Wij hopen deze werken in uitvoering te krijgen, in de loop van 2025. Dat is een zeer snelle en ambitieuze timing, gezien de normale doorlooptijd van een rioleringsproject bij de Vlaamse Overheid gemiddeld zeven jaar in beslag neemt.”

“We zijn zeer actief bezig met oplossingen voor de waterproblematiek in onze gemeente. Daarom gaan we ook waterpreventieve maatregelen -zoals schotten, dompelpompen, zandzakjes, enzomeer- subsidiëren. We werken hiervoor een reglement uit.”