uplace-brussels-central-square2.jpg

Raad van State heeft ernstige bezwaren bij nieuwe Uplace-plannen

woe 6 jan 2016
De Raad van State heeft ernstige bezwaren bij de nieuwe ruimtelijke plannen van de Vlaamse regering rond het winkelcomplex Uplace in Machelen. Dat schrijft het persagentschap Belga, dat het advies van de Raad van State kon inkijken. Volgens de Raad kan de regering niet zomaar zeggen dat er wordt teruggekeerd naar de oude plannen, als er tegen eind 2017 niet voldaan is aan twee mobiliteitsvoorwaarden.

Strijdig met codex Ruimtelijke Ordening
Begin december gaf de Vlaamse regering groen licht voor Uplace, mits een aantal voorwaarden. Zo moet er een nieuw treinstation komen langs de Kerklaan in Machelen én een pendelbus tussen Uplace en het station van Vilvoorde en de luchthaven. Als er daar tegen eind 2017 geen garanties voor zijn, dan treden de nieuwe ruimtelijke plannen niet in werking en valt men terug op de bestaande plannen.
 
Maar tegen die werkwijze heeft de Raad van State bezwaren. Mobiliteitsvoorwaarden opleggen kan, zegt de Raad, maar terugkeren naar de oude plannen als de voorwaarden niet vervuld worden, is volgens de Raad strijdig met de Codex Ruimtelijke Ordening. Het hoogste administratieve rechtscollege noemt de gebruikte methode 'niet bevorderlijk voor de rechtszekerheid'. Het is nu afwachten hoe de Vlaamse regering zal reageren op het advies. 
 
"GRUP overdoen zonder Uplace"
Volgens sommigen is dit de doodsteek van het winkel- en belevingscentrum in Machelen. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) eist bijvoorbeeld dat de Vlaamse overheid het planningsproces voor het hele GRUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel in functie van de mobiliteitsprobleem in de noordrand van Brussel overdoet en dit keer zonder Uplace. "Als de Vlaamse regering de opmerkingen van de Raad van State naast zich neerlegt en hiermee doorgaat zal deze beslissing later ongetwijfeld door hetzelfde rechtsorgaan worden vernietigd en belanden we opnieuw voor jaren in rechtsonzekerheid niet alleen voor Uplace, maar ook voor de andere actoren die in dit gebied actief zijn", aldus Bonte. 
 
Uplace: "Tevreden met het advies van RvS"
Maar bij Uplace denken ze daar toch enigszinds anders over. in een persmededeling laat het bedrijf weten tevreden te zijn met het advies van de raad van state. Jan Bouckaert, partner bij het advocatenkantoor Stibbe en raadsman van Uplace, kon het advies inkijken: "Het is normaal dat de afdeling Wetgeving van de Raad van State suggesties en aanbevelingen formuleert. Dat is net haar taak. Dit advies aan de Vlaamse regering is goed onderbouwd.  Het komt de Vlaamse regering nu toe om aan die suggesties en aanbevelingen een passend gevolg te geven. Er staat in het advies alvast niets dat een goedkeuring van het GRUP, al dan niet na het doorvoeren van enkele technische aanpassingen, zou belemmeren.”