uplace_3.jpg

Uiteenlopende reacties op beslissing over ruimtelijke plannen Uplace

vrij 22 jan 2016

De beslissing van de Vlaamse regering om de ruimtelijke plannen goed te keuren van de zone waar onder andere Uplace komt, beroert de tongen en de pennen. Voorstanders juichen toe dat de desolate reconversiezone eindelijk ontwikkeld kan worden. Tegenstanders noemen de beslissing onbegrijpelijk en een uiting van brute machtspolitiek.

"Doorbraak voor de hele reconversie"
Het hoeft niet te verbazen dat bij Uplace de champagne vanmiddag werd bovengehaald. Twaalf jaar na het eerste ontwerp voor het belevingscomplex was de bouw ervan nog nooit zo dichtbij. "Ik denk dat dit echt een doorbraak is voor de hele reconversie van de zone. Voor alle mensen die hier wonen, en voor Uplace. De Vlaamse regering heeft nu definitief beslist over de zonering van de zone die er al jaren verloederd bij ligt. En Uplace mag de trekker zijn in deze zone, wij zijn daar heel dankbaar voor", aldus Jan Van lancker, ceo van Uplace.
 
"Eindelijk zicht op die 3000 jobs"
Ook Machels burgemeester Jean-Pierre De Groef ziet de 3000 bijhorende jobs graag komen in z'n gemeente. "Dit betekent voor ons dat er na zoveel jaren toch eindelijk een zicht komt op 3000 jobs. Wij hebben veel laaggeschoolden, dus dit is heel goed en positief voor de gemeente Machelen."
 
 
 
"Goed signaal voor de hele zone"
Ook werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant is bijzonder tevreden omdat de oude verlaten industriezone opnieuw een functie krijgt. De ontwikkeling van de zone zal bovendien veel meer jobs opleveren dan de 3000 die Uplace belooft.
"Deze beslissing is eigenlijk een goed signaal voor de hele zone. De reconversiezone Vilvoorde-Machelen is 250 ha groot. Uplace is daar maar een goeie 5ha van. Die andere 245 ha moet dus ook nog ontwikkeld worden. Daar komen kantoren, woningen, een ziekenhuis en andere bedrijvigheid", aldus kasper Demol van VOKA Vlaams-Brabant.
 

 
 
"Oplapwerk voor een zinkend schip"
Er stromen ook heel wat negatieve reacties binnen op het nieuws. Sp.a fractieleider Johan Vandenbroucke noemt het brute machtspolitiek en volgens Open-VLD fractieleider Bart Somers zullen er heel wat mensen in beroep gaan. Ook Unizo kan zich niet vinden in de beslissing van de Vlaamse regering. "Oplapwerk voor een zinkend schip", is de harde reactie van Unizo. Volgens de zelfstandigenorganisatie hangt het GRUP juridisch met losse schroeven aan elkaar. Daarnaast volgt nog de procedure rond de milieu- en bouwvergunning. "De eerste steen is dus nog niet voor morgen", besluit de ondernemersorganisatie.
 
"Rampzalig voor de mobiliteit"
En nog binnen de sp.a fractie uit ook Katia Segers felle kritiek op de beslissing van de Vlaamse rergering. "Uplace is een slecht project dat rampzalig is voor de mobiliteit rond Brussel en dat jobs vernietigt in de handelscentra van onze steden.", is haar besluit. Ze betreurt het dat het algemeen belang moet wijken voor de privé-belangen van één ondernemer. Ze voegt er nog aan toe dat "een aantal andere maatschappelijk zinvolle projecten als het Jan Portaels ziekenhuis gegijzeld worden. Ook Hermes Sanctorum van GROEN zegt dat Uplace het faiilliet betekent van de lokale handelaars en het stropzitten van de Brusselse Ring.