uplace_2.jpg

Verkeersexperts halen Uplace-rapport onderuit

maa 11 mei 2015

De impact van het megawinkelcomplex Uplace op het omliggende verkeer wordt door de Vlaamse overheid systematisch onderschat. Dat vinden althans onderzoekers van de UGent en de VUB. Het bericht staat vandaag in De Standaard. Vilvoorde gaat de studie aangrijpen om een bezwaarschrift in te dienen tegen Uplace.

Het rapport waarop de Vlaamse regering zich baseerde voor de beslissing over een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan, is een buitengewoon zwakke basis voor de inschatting van de mobiliteitsproblematiek. De cijfers waarop de Vlaamse overheid zich baseerde zijn verouderd en de inschattingen in de nota zijn onduidelijk. Dat stellen onderzoekers Dirk Lauwers, Kobe Bossouw en Ward Ronse in de Standaard.

Zo gaat de studie ervan uit dat de files op de Ring rond Brussel niet meer zijn toegenomen sinds 2007. In werkelijkheid is het fileleed wel ernstig toegenomen. Ook de cijfers over de impact van Uplace voor het verkeer zijn te laag en niet onderbouwd. Ook werd de studie niet onderworpen aan de gebruikelijke kwaliteitscontrole.

Het studiebureau Antea wenst voorlopig niet te reageren op deze aantijgingen. Ook bij de Vlaamse overheid wenst niemand te reageren.  Minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege verwijst ons voor een reactie naar Ben Weyts (N-VA). Maar de minister van Mobiliteit verwijst ons op zijn beurt door naar Schauvliege.

Vilvoorde gaat de resultaten van het onderzoek alvast aangrijpen om een bezwaarschrift in te dienen tegen Uplace.