Vilvoorde, Mechelen en Leuven plannen nieuw shoppingcomplex

vrij 27 maa 2015
Vilvoorde, Leuven en Mechelen plannen alledrie winkelcentra buiten hun handelskern. Dat is opvallend, want de drie steden verzetten zich fel tegen de komst van Uplace omdat zo'n groot winkelcomplex nefast zou zijn voor hun handelskernen.
 
 
 

Zijn Vilvoorde, Mechelen en Leuven hypocriet als ze zelf winkelcentra plannen net buiten hun kern en zich tegelijkertijd zo fel kanten tegen de komst van Uplace?
Niet noodzakelijk, vindt ruimtelijk socioloog Eric Corijn. 'Het is natuurlijk niet in the mdidle of nowhere daar, rond een stedelijke kern. Maar men kan zich wel vragen stellen over de algemene visie. Is een winkelcentrum aan de rand van de stad, met zeer veel vierkante meters en een grote parking, nog een oplossing voor de consumptie van de toekomst? Waar men goed moet over nadenken, is dat het model van de jaren '60; om met de auto elke zaterdag uit de stad te rijden en dan naar huis te rijden en verder te cocoonen, in transitie is. Mechelen, Leuven en Vilvoorde doet er goed aan om niet enkel mensen naar de rand van de stad te leiden, maar ook naar de stadskern.