uplace_machelen.jpg

Vilvoorde vraagt dat procedure GRUP Uplace wordt stopzet

din 19 mei 2015

De Vilvoordse gemeenteraad heeft maandagavond een negatief advies goedgekeurd voor het onderdeel Vilvoorde-Machelen van het GRUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel. Dat is het gebied waar het shoppingcentrum Uplace zal gebouwd worden. 

Vilvoorde vraagt de Vlaamse regering deze procedure stop te zetten omdat men ervan overtuigd is dat het nooit de toets van de Raad van State zal doorstaan. Zowel sp.a, Groen, Open Vld, N-VA en CD&V keurden het advies goed. De Vilvocraten onthielden zich.  

Vilvoorde verwijst naar de eigen mobiliteitsstudie. Daaruit blijkt dat de mobiliteitsgegevens waarop dit GRUP gebaseerd is, verouderd zijn. (Bekijk ook de reportage: 'Verkeersexperts halen Uplace-studie onderuit')

"De realisatie van dit GRUP moet beschouwd worden als de organisatie van files en verkeerscongestie op de Ring rond Brussel en zal het onderliggend verkeersnetwerk op heel wat momenten volledig doen dichtslibben. De openbare vervoersmaatregelen zijn volledig ontoereikend", aldus Vilvoorde in zijn advies.

De komst van Uplace dreigt volgens Vilvoorde bovendien de doodsteek te betekenen voor heel wat handelsstraten uit verschillende steden zoals Mechelen, Leuven en Brussel. Volgens een berekening van Idea Consult wordt het omzetverlies alleen al voor Vilvoorde geraamd op 39 miljoen euro.

“De bestemmingsvoorschriften binnen dit GRUP zijn bovendien problematisch om van Vilvoorde een hedendaagse, aantrekkelijke Vlaamse woon- en werkstad te maken”, zegt burgemeester Bonte. "Wat nog het meest verbaast is de vaststelling dat na de definitieve vaststelling van dit GRUP Uplace alle instrumenten in handen zal krijgen om de bestemming van heel wat terreinen zelf en autonoom te bepalen. Bart Verhaeghe zal als het ware de bevoegdheid van minister Schauvliege en van de stad overnemen om uit te maken wat mogelijk wordt in belangrijke delen van Vilvoorde", aldus burgemeester Hans Bonte (sp.a) in een mededeling.

De Vilvocraten onthielden zich. Alain Van Hende betreurt dat het advies pas bij de aanvang van de gemeenteraad werd overhandigd. Voorts stellen de Vilvocraten zich vragen bij de wetenschappelijke waarde van  de mobiliteitsstudie die de VUB en de UGent maakten in opdracht van de stad Vilvoorde.   

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30455","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]