renaultsite2.jpg

Nieuw winkel- en vrijetijdscentrum in Vilvoorde vlak naast Uplace?

woe 9 maa 2016

De NV Alcopa wil een nieuw winkel – en vrijetijdscentrum creëren in de voormalige Renault-fabriek langs de Schaarbeeklei in Vilvoorde. Het stadsbestuur reageert bij monde van burgemeester Hans Bonte (sp.a) voorzichtig positief. VOKA laakt intussen de dubbele houding van het stadsbestuur omdat Vilvoorde zich steeds gekant heeft tegen het Uplace-project, enkele honderden meters verderop.

Op de Renault-site wordt ruim 19.000 m2 winkeloppervlakte voorzien en bijna 8.000 m2 voor vrijetijdsbestedingen. Het winkelconcept richt zich op een handelsaanbod dat aanvullend is aan dat van het stadscentrum met grote winkelunits van zo’n 500 tot 2.000 m2. Met het project willen de initiatiefnemers dus voornamelijk zaken aantrekken die geen ruimte vinden in het centrum omdat ze een zeer grote oppervlakte nodig hebben. Voorts is er ruimte voorzien voor vrijetijdsvoorzieningen zoals horeca, fitness en indoor sportfaciliteiten. De NV Alcapo denkt daarbij een bowlingzaal, een klimzaal en een sporthal voor zaalvoetbal.

Bonte ziet in het project een aantal sterktes. Zo sluit het aan bij '4 Fonteinen', een deel van het stadsvernieuwingsproject Vilvoorde Watersite. “Het biedt ook een antwoord aan de grote winkelbehoefte uit deze nieuwe woonontwikkeling. De impact op het wegennet zou beperkt zijn omdat de doelgroep zich in Vilvoorde en de buurgemeenten situeert. Bovendien zou het complex ook gemakkelijk te bereiken zijn via de geplande treinhalte Kerklaan. De vrijetijdsvoorzieningen kunnen tot slot ook een sterke troef betekenen voor het tekort aan vrijetijdsaanbod in het sterk groeiend Vilvoorde”, aldus het stadsbestuur.   

Eind april al zou de stad een beslissing nemen. "Het GRUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel waarbinnen het project zich situeert is echter een juridisch moeras waardoor het stadsbestuur niet over één nacht ijs wil gaan", aldus Bonte. Ook de buurgemeenten zullen geïnformeerd worden en zullen indien gewenst een advies kunnen uitbrengen. 

VOKA laakt dubbele houding Vilvoords stadsbestuur

VOKA is blij dat Vilvoorde wil inzetten op de reconversie en de ontwikkeling van de verlaten industriezone. Maar dat de Zennestad enerzijds wil inzetten op baanwinkels en anderzijds gekant is tegen het Uplace-project, enkele honderden meters verderop, is wel zeer opmerkelijk. Dat stelt de werkgeversorganisatie in een persbericht. “Het doet de wenkbrauwen fronsen dat het stadsbestuur wel plaats wil geven aan baanwinkels, die nog meer met de auto bezocht worden, op een plaats waar geen tram komt. We vragen dan ook dat het stadsbestuur de kaart trekt van de gehele zone en niet alleen voorstander is van een verhoogd winkelaanbod wanneer dit het eigen grondgebied ten goede komt.”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.