uplace2.jpg

Vlaamse regering zet licht definitief op groen voor Uplace

vrij 22 jan 2016
De Vlaamse regering heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) goedgekeurd. Ze zet op die manier het licht op groen voor Uplace, het winkel- en belevingscomplex in Machelen. De mobiliteitsvoorwaarden zijn wel aangepast om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State.

 

Mobiliteitsvoorwaarden voldoende aangepast
Begin december gaf de Vlaamse regering al groen licht voor Uplace, mits een aantal voorwaarden. Zo moet er een nieuw treinstation komen langs de Kerklaan in Machelen én een pendelbus tussen Uplace en het station van Vilvoorde en de luchthaven. Als er daar tegen eind 2017 geen garanties voor zijn, dan zouden de nieuwe ruimtelijke plannen niet in werking en valt men terug op de bestaande plannen.
De Raad van State had ernstige bedenkingen bij die werkwijze, omdat op die manier de rechtszekerheid in het gedrang komt. Toch heeft de Vlaamse regering de ruimtelijke plannen nu alsnog goedgekeurd. Volgens bevoegd minister Schauvliege zijn de mobiliteitsvoorwaarden ondertussen voldoende aangepast om tegemoet te komen aan de kritiek van de Raad van State. Ze zullen uitsluitend gekoppeld worden aan de verkeersgenererende activiteiten: de mobiliteitsvoorwaarden gelden voor de detailhandel, recreatie, kantoren en het ziekenhuis.
 
"Goede zaak vor de regio"
Schauvliege benadrukt ook dat de beslissing om het GRUP goed te keuren niet alleen Uplace ten goede komt. "Wij moeten een ruimtelijke afweging maken. We moeten kijken hoe dat gebied daar een nieuwe toekomst kan krijgen, hoe we er jobs kunnen creëren en ervoor zorgen dat er opnieuw een frisse wind waait. We hebben daar de ruimtelijk ordening vandaag goedgekeurd. Het is voor mij vooral belangrijk dat daar nu bijvoorbeeld ook een nieuw ziekenhuis kan komen, dat daar kantoren kunnen gebouwd worden, dat daar een groen parkgebied komt, dat daar ook de mogelijk is tot een nieuw shoppingcentrum te gaan bouwen. Dat is wat wij vandaag hebben beslist en ik dat het voor de regio ook een goeie zaak is, dat die ruimtelijk ordening vast ligt.