Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rand

Nieuws

Oplossing voor overlast van zwaar verkeer in Grimbergen

Nieuws

Winteropvang opent in Vilvoorde

Nieuws

Sociaal akkoord over sluiting Wondercar Drogenbos

Nieuws

De Blik van Gal in het Vlaams parlement

Het Vlaams parlement bestaat 50 jaar. Een boeiende en confronterende samenvatting van die halve eeuw krijg je in het gebouw van het Vlaams parlement te zien via de cartoons van Gal uit Overijse. De expo 'De Blik van Gal' is voor Gerard Alsteens, de echte naam van Gal, een mooi moment om zelf...

Nieuws

Zoektocht naar locaties voor 30 nieuwe windturbines in Pajottenland en Zennevallei

30 nieuwe middelgrote windturbines in het Pajottenland en de Zennevallei. Dat ambitieuze plan staat te lezen in een nota van Opgewekt Pajottenland, een samenwerkingsverband tussen een tiental gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en Klimaatpunt....

Nieuws

Hanenbos mag geen nieuwe parking aanleggen

Verblijfscentrum Hanenbos in Dworp krijgt van de gemeente geen toestemming om bijkomende parkeerplaatsen aan te leggen op z'n domein. Ze vindt dat er betere alternatieven zijn.

Nieuws

Merchtemse Ilse Hellinckx schrijft boek over burn-out: "Lotgenoten steunen én anderen waarschuwen"

Een paar jaar geleden kreeg Ilse Hellinckx een zware burn-out. Met haar boek “Hoe het licht uitging”, wil ze nu lotgenoten ondersteunen én het taboe rond burn-out aanpakken.

 

Nieuws

Kringwinkel zamelt dekens in voor daklozen

De Vlaams-Brabantse en Brusselse kringwinkels van ViTeS zamelen opnieuw dekens in voor daklozen. “Door corona is dat extra hard nodig, want door de pandemie zijn meer mensen op straat beland”, zegt medewerkster Ingrid De Roo.

 

Nieuws

De start van een nieuw hoofdstuk voor het Beerselse huis van Herman Teirlinck

In Beersel is op de Uwenberg gisteren het gerestaureerde huis van schrijver Herman Teirlinck plechtig geopend. Het huis moet onder impuls van de vzw Het huis van Herman Teirlinck een ontmoetingsplek worden voor schrijvers, artiesten, lezers en wandelaars.

rand 1440

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Tentoonstelling Mensentuin

  Over De Rand trekt naar de tentoonstelling Mensentuin in het AfricaMuseum in Tervuren. Het museum belicht hierbij het fenomeen van de 'mensentuin', waarbij mannen, vrouwen en kinderen uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika in het Westen gepresenteerd werden als levende tentoonstellingsobjecten.
 • Over de Rand: De lokale besturen in de Vlaamse Rand

  Vzw de Rand en het agentschap Binnenlands Bestuur legden de voorbije maanden hun oor te luister bij de lokale besturen in de Vlaamse Rand. Met deze ‘Ronde van de Rand’ willen ze de noden van de gemeenten uit de regio in kaart brengen en hun beleid hier ook meer op afstemmen. Intussen werden de eerste conclusies getrokken.
 • Over de Rand: Kunstendag voor Kinderen

  Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Voor de tiende verjaardag sloegen GC de Boesdaalhoeve uit Rode, GC de Moelie uit Linkebeek en CC de Meent uit Beersel de handen in elkaar. En dat leverde een fijn kunstfeestje op voor jong en minder jong met tal van workshops en een familievoorstelling van het Ellen Smets Theater!
 • Over de Rand: opening Huis van Herman Teirlinck

  In Beersel is op de Uwenberg het gerestaureerde huis van schrijver Herman Teirlinck plechtig geopend. Het huis wordt een ontmoetingsplek voor schrijvers, artiesten, lezers en wandelaars. (foto (c) Assia Bert)
 • Over de Rand: World Choir Games

  Vlaanderen was dit jaar het gastland van de World Choir Games. Koren van over de hele wereld zakten af naar Antwerpen, Gent en de Vlaamse Rand. Meer bepaald naar de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen. En ook Over de Rand was erbij.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!