Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: LaLaLinkebeek

  In Over de Rand blikken we terug op LaLaLinkebeek. Een muziekfestival dat 15 lokale artiesten na de zware coronaperiode letterlijk en figuurlijk een podium geeft op vier verschillende locaties in Linkebeek.
 • Over de Rand: Inspiratiedag Team Vlaamse Rand

  Meer en meer kinderen, tieners en jongeren in de Vlaamse Rand groeien meertalig op. Hoe zorg je er als lokaal bestuur voor dat het Nederlands een plaats krijgt in hun vrije tijd? Hoe maak je oefenkansen kwalitatief? En hoe speel je in op de verschillende noden en taalniveaus van kinderen, tieners en jongeren? Antwoorden kreeg Over de Rand op de Inspiratiedag van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
 • Over de Rand: Ekseeko en Muscaloco

  Gemeenschapscentrum de Bosuil in Jezus-Eik is de thuis van heel wat Vlaamse verenigingen uit de Druivenstreek. Twee daarvan zijn Ekseeko, een vereniging voor mensen met een beperking, en Muscaloco, een inclusieve straatfanfare. Samen brengen ze binnenkort een theaterstuk op het podium van de Bosuil.
 • Over de Rand: Erfgoeddag

  Erfgoeddag maakt school! Zo luidt de slogan van de Erfgoeddag 2022. Onder meer de gemeente Asse belicht het erfgoed van het schoolleven. En wees maar zeker dat de onderwijsarchieven in Asse goed gevuld zijn.
 • Over de Rand: bioboerderij Perkuus

  Landbouwsters Hilde De Boeck & Charlotte Vandendriessche startten onlangs in Sint-Pieters-Leeuw met de bioboerderij Perkuus. Dit is een proefproject van de Vlaamse Landmaatschappij. Met het initiatief wil de VLM de korte keten en andere vormen duurzame lokale voedselvoorzieningen in de Vlaamse Rand meer kansen voorzien.
Nieuws

Hugo De Greef krijgt Vic Feytons Erediploma

Nieuws

Stukje industriële geschiedenis in Zaventem staat te koop

Nieuws

Kerk Ruisbroek krijgt restaurant en polyvalente zaal

Nieuws

Provincie schuift beslissing over gascentrale Vilvoorde door naar Demir

De vergunning voor een nieuwe gascentrale verdeelt de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. “We zijn niet tot een consensus gekomen”, laat gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) weten. Het is dus aan Vlaams minister van Omgeving Demir om de knoop door te hakken.

 

Nieuws

100 jaar academie in Vilvoorde

De Academie voor Muziek, Woord en Dans van Vilvoorde bestaat 100 jaar. Dat eeuwfeest wordt het hele jaar door gevierd met concerten en evenementen. Met die activiteiten wil de academie de energie, de creativiteit en de diversiteit die ze uitstraalt onderstrepen.

 

Nieuws

Team Vlaamse Rand organiseert inspiratiedag rond taalstimulering

Vandaag vindt de eerste inspiratiedag plaats van het team Vlaamse Rand van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Bedoeling is om lokale besturen te inspireren rond taalstimulering bij kinderen in de vrije tijd.

Nieuws

Regina Caeli Lyceum organiseert voorleestweedaagse met bekende gasten

Het Regina Caeli Lyceum in Dilbeek wil de leesvaardigheid van zijn leerlingen wat opkrikken. Daarom organiseert de school een voorleestweedaagse.

 

Nieuws

Oekraïense vluchtelingen willen Nederlands leren: "Vraag is amper bij te houden"

De Centra voor Volwassenenonderwijs krijgen steeds meer aanvragen binnen van gevluchte Oekraïners die Nederlands willen leren. De vraag is amper bij te houden, nieuwe klassen zijn quasi meteen volgeboekt. CVO Semper startte begin deze week nog een intensieve cursus op in Londerzeel.

 

Nieuws

Waterbus pendelt weer tussen Vilvoorde en Brussel

De Waterbus vaart weer uit. Tot 31 oktober kan je dagelijks klokvast pendelen met de boot op het kanaal tussen Vilvoorde en het centrum van Brussel. De Waterbus is het ideale alternatief voor wie in de hoofdstad moet zijn, maar de files, parkeerproblemen en wegenwerken grondig beu is. Bovendien...

rand 1440

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!